Video:Wat drijft iemand tot zelfmoord?

Als iemand zelfmoord pleegt is de eerste vraag die iedereen zich stelt: waarom? Waarom heeft hij/zij dat gedaan? En al te vaak wordt er dan een eenvoudig antwoord op gegeven: omdat hij liefdesverdriet had, omdat ze gepest werd, omdat hij een onverwerkt trauma had… Prof. Gwendolyn Portzky laat zien dat het antwoord nooit zo eenvoudig is.

Een tweede belangrijke Video

Waarom willen sommige mensen dood?

Waarom willen mensen dood? Volgens psycholoog Ad Kerkhof (VU) willen mensen eigenlijk niet dood. Wat er dan toch gebeurt in het hoofd bij iemand die speelt met de gedachte om zijn of haar leven te beëindigen en hoe je iemand kunt helpen, dat is het onderwerp van dit college. [Mocht je naar aanleiding van deze aflevering vragen hebben of hulp nodig hebben, kijk dan op http://www.113online.nl]   Wil je meer weten? Bij Kennislink kun je meer over dit onderwerp lezen. Zelfdoding lijkt voor sommigen de enige uitweg, maar blijkt in de praktijk relatief eenvoudig te voorkomen. Meer over het werk van Ad Kerkhof en over de oorzaken en de preventie van zelfdoding kun je lezen op NEMO Kennislink. Ook is er een heel thema gewijd aan de dood en alles wat daar bij komt kijken.

prof. dr. Ad Kerkhof

Over prof. dr. Ad Kerkhof

Hoe help je iemand die rondloopt met kwellende gedachten, zoals de gedachte aan zelfdoding? Dat is de vraag waar Ad Kerkhof (VU) zich mee bezighoudt. Niet alleen heeft hij veel onderzoek gedaan naar de beste methoden om mensen hiermee te helpen, maar hij werkt ook zelf als psycholoog. Ad Kerkhof is klinisch psycholoog verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

3 comments

 1. Zelfmoord niemand wilt zoiets meemaken. Maar het belangrijke wordt vaak vergeten de nabestaande die toch met een zwaar verwerking blijven zitten.
  Het kan veel oorzaken hebben als iemand zijn leven afneemt. Vaak zijn er ook al heel wat signalen gegeven maar worden ze niet opgepikt of durft men ze niet aanhoren.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. En niet alleen de verwerking, vaak ook onterechte schuldgevoelens. Dat is ook de reden waarom ik dat stuk in mijn Blog heb opgenomen.. Binnenkort verschijnt het artikel daaromtrent. Ps. ik ben er zeker van dat jij op jouw Blog zeker ook artikels zult hebben die daar kunnen aan worden gelinkt. In dat geval mag je altijd een link in jouw reactie plaatsen. Evenwel slechts een per reactie want mijn Blog aanvaard niet meer dan één link tegelijkertijd om spam te voorkomen. In elk geval VanHarte 💖❤ bedankt voor jouw reacties. Theo

   Geliked door 1 persoon

 2. Bedankt en neem dat aanbod zeker mee.
  Ja op mijn blog vind je daar ook het nodige over.
  Onterechte schuldgevoelens maar ook onbegrip en juist daardoor het de verwerking vaak heel moeilijk. En blijven deze mensen toch heel hun leven meedragen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.